מה חדש בישראל - 2023

מה חדש בישראל - 2023

יבוא ביצים? לא באריזה קמעונאית!

27 פברואר, 2023

הלובי החקלאי הצליח שוב לטרפד את כוונת האוצר לאשר יבוא ביצי מאכל באריזות קמעונאיות. אבל, חוק ההסדרים כולל הכרזה על משחטות העופות כגוף שחל עליו הסדר כובל, ואינו פטור מחוק ההגבלים העסקיים.
דווקא חקלאי בשם שמואל כץ מבארותיים, חושב אחרת: 
"עד לשנים האחרונות יבוא הביצים למדינת ישראל היה שולי.היצרנים המקומיים יצרו את מלא הצריכה ובעתות עודף יצור היה סיוע ממשלתי וביחד עם כספי המגדלים, הקרן לפינוי עודפים פינו את עודפי הביצים. חגי תשרי ופסח הנם התקופות כיום עם מחסור בשוק המקומי שמושלם על ידי היבוא. היבוא מתבצע במכולות קירור באריזות קמעוניות של 30 ביצים למגש.לאור הצפי של הגברת היבוא מצד אחד והמלחמה ביוקר המחייה עלה הרעיון לייבא את הביצים באריזתם ישר לרשת הקמעונאית. מבחינת המגדלים היבוא הנו רע הכרחי שמאושר בעתות מחסור. בתקופה האחרונה גם כניגוח התוצרת המקומית.על מנת שלא נהפוך לארץ מקלט לעודפי יצור בעולם ולמציאות של היבואנים המזדמנים עם שחרור רגולציית היבוא ראוי וחשוב שהכול יגיע מסומן באריזתו המקורית. מהלך זה אינו מהווה איום על המגדלים אלה טומן בחובו מספר הזדמנויות ליצרן המקומי ולצרכן הישראלי.
השוואת לרגולציה האירופאית- באירופה חל חובה לסמן על כל אריזת מזון את שם היצרן וארץ המוצא. תאריך האריזה, תאריך אחרון לשיווק, ערכים תזונתיים, הוראות או אזהרות שימוש. בארץ רוב הדברים לא מיושמים.
כמו באירופה המגדל יחליט האם להעביר למשווק או למכור ישר במשקו.
התייעלות- כל יבוא מאלץ את היצרן המקומי להשתפר עקב התחרות הצפויה.
שקיפות לצרכן- היבוא באריזתו המקורית, שפת המקור עם מדבקה בעברית, מארץ המוצא, עם חתימה של תאריך היצור מהלול שם תגביר את השקיפות לצרכן. הצרכן ידע בדיוק מה הוא קונה ומהיכן. לראשונה הצרכן ידע ויחליט האם קונה ביצה ישראלית או מיובאת ולא "ביצים שהתחפשו" או אריזה מקומית של תוצרת מקומית שבפנים ארוזות ביצי יבוא.
מיתוג התוצרת המקומית- לראשונה מגדלי ישראל יוכלו למתג את תוצרתם תחת אסדרה כ"ביצה ישראלית", בדומה לאריזה האירופאית עם כל המידע על הביצים. זאת הזדמנות מול המדף ברשתות להוכיח שתוצרת מקומית טובה, ראויה ואיכותית יותר.
בריאות הציבור- כיום הביצים המיובאות מגיעות למכון המיון לאחר מסע נדודים ארוך בדרכים. לאף אחד בשרשרת היבוא אין אינטרס לחסוך מספר ימים בתהליך היות ולבסוף הביצים נחתמות רק ביום האריזה בישראל כאילו הוטלו באותו שבוע. לעיתים מגיעים לצרכן בסוף דרכן ללא ידיעתו . שימוש בביצים ישנות מגבירות את הסכנה לתחלואה  ואפילו יכולה לגרום למוות.
אמינות הקניה- היות ואין הפרדה מוחלטת ושקיפות תוצרת מקומית מול היבוא, הביצים נארזות באותו האריזה של מכון המיון, ישנה פגיעה בתוצרת המקומית היות והצרכן אינו מבדיל בין היצרנים השונים וחושב שהכול מישראל.
רווחת בעלי חיים- ישנה הזדמנות להחיל את תקנות צער בעלי חיים/ מטילות על היבוא תחילה. המעבר בארץ ייקח שנים , 12 שנים, לעומת זאת יבוא ביצים ממדינות באירופה מלולים ללא כלובים יזרז את המהלך הצרכני כך שעד 2030 כל ענף הלול יהיה בגידול ללא כלובים".