מדוע מחיר הביצים עולה?
העלייה במחירי המזון היא במרכז השיח הציבורי בשנים האחרונות. לאחרונה דווחנו על עליה צפויה במחיר הביצים, אשר תואמת עליות מקבילות במדינות רבות בעולם. מה הסיבה לכך? עבור צרכנים רבים, מחיר ביצי המאכל נחשב זניח כחלק מסל הקניות שלו. ביצים שהם מקור זול יחסית לחלבון, ועשיר במרכיבים תזונתיים חשובים וחיוניים, לא זוכה בישראל להערכה, הבנה ועידוד כפי שמתקיים במדינות רבות. מועצת הלול עסוקה לדעתנו יותר בפיקוח על המכסות, מאשר תמיכה אמיתית במוצר ואיכותו.
אז מדוע המחיר עולה? במדינות רבות באירופה ובארה"ב, נזקי שפעת העופות הם כבדים ומשפיעים מאד על היצע הביצים לצרכן. בנוסף, יצרני הביצים חוו עליה מתמדת בתשומות מאז 2021. עליה במחירי האנרגיה (השפעה בעיקר על מחיר הפרגית) שהגיעו לשיא בשנת 2022. עליה חדה במחיר התערובת, כאשר השפעה לא מבוטלת יש למלחמת רוסיה-אוקראינה. כאשר בעולם מחיר הביצים נסק, בישראל ביצים שמחירן מפוקח כמעט ולא עלה, הרווחיות נשחקה מאד ויכולתו של החקלאי לשרוד נבעה מנקודת פתיחה יחסית גבוהה (מחיר גבוה של ביצי מאכל) טרם החל המשבר.
כאשר אנו מתקרבים לחג הפסח, קיים חשש אמיתי ממחסור צפוי, מהסיבה שיבוא הביצים הפך יקר (עכשיו פחות בעקבות עליית מחיר הביצים בישראל), אבל כשמתפשרים על איכות ודרישות היבוא לא נאכפות, אפשר תמיד ליבא בזול עבור הצרכן הישראלי.
![]() |
![]() |