מינוחים

ב
ו
ז
ל
ע
ק
ר
א

אפופטוזיס - Apoptosis

תהליך שבו תאים משמידים את עצמם. נקרא גם: "מוות מבוקר של תאים". בתגובה לגירוי מופעל בתא מסלול מוגדר וקבוע של ריאקציות המביא למותו של התא.
ג

גדיל (strand)

שרשרת המורכבת מרצף של נוקלאוטידים; במולקולת הדנ"א יש שני גדילים המפותלים זה סביב זה, ואילו במולקולת רנ"א יש רק גדיל אחד.

 

גלאי (probe)

מולקולה מסומנת (בסימון רדיואקטיבי או פלואורסצנטי), המשמשת לאיתור מולקולה אחרת; הגלאי משמש לגילוי רצפים משלימים.

גן

קטע ממולקולת דנ"א הקשור לקביעת תכונה מסוימת באורגניזם; הגן הוא יחידת התורשה הקטנה ביותר והיא עוברת מהורה לצאצא.

גנוטיפ

סך כל ההרכב הגנטי של תא או של אורגניזם, הקובע את תכונותיו.

גנטיקה

חקר התורשה והשינויים שחלים בתכונות תורשתיות; חקר הדמיון והשוני בין אורגניזמים לבין צאצאיהם.
ד

דנ"א - DNA

מולקולה של חומצת גרעין; הדנ"א הוא החומר התורשתי של כל היצורים החיים ושל רוב הנגיפים. הדנ"א בנוי ממספר רב של נוקלאוטידים, הקשורים זה בזה בשרשרת, והוא המרכיב העיקרי של הכרומוזומים.
ה

הורמון

חומר אורגני שנוצר בכמויות קטנות בחלק מסוים של האורגניזם, ומועבר לחלק אחר באורגניזם, ושם הוא משפיע. בבעלי חוליות, ההורמון נוצר בבלוטה פנימית ועובר לאתר הפעילות שלו באמצעות הדם.

התמיינות (Differentiation)

תהליך שבו תאים בגוף הבוגר או בעובר המתפתח רוכשים בהדרגה את הצורה והתפקיד שלהם ביצור הרב תאי. לדוגמה, תאי מוח עצם מתמיינים לסוגים שונים של תאי דם, שלכל אחד מהם תפקיד ייחודי וצורה אופיינית.
ח

חומצה אמינית

תרכובת הכוללת קבוצה קרבוקסילית (COOH) בקצה אחד, וקבוצה אמינית (NH2) בקצה האחר; החומצות האמיניות הן אבני הבניין של החלבונים.

חלבון

מולקולה שמורכבת ממספר רב של חומצות אמיניות; סוג החומצות האמיניות, הסדר והמבנה המרחבי שלהן מקנים לחלבון את תכונותיו. רצף החומצות האמיניות נקבע על פי רצף הבסיסים החנקניים במולקולת הדנ"א.

 

ט

טרנסגני

תא או אורגניזם שהוחדר אליו גן זר.

י

יאטרוגני

פתולוגיה המתפתחת כתוצאה מטיפול רפואי.
כ

כרומוזום

מבנה בגרעין התא, שעליו מסודרים הגנים.
מ

מחלה אוטואימונית

מחלה שבה מופעלות תגובות חיסוניות המכוונות נגד מרכיבים עצמיים של הגוף.
נ

נגיף

יצור זעיר, טפיל מוחלט, שמתרבה רק כאשר הוא חי בתאים של יצורים אחרים; הנגיף תוקף בעלי חיים, צמחים וחיידקים. הנגיף בנוי מחומצות גרעין מסוג אחד בלבד וממעטפת חלבונית.

נוגדן

מולקולת חלבון שנוצרת כתגובה לחדירת אנטיגן לגוף, ופועלת נגדו באופן ייחודי.

נוקלאוטיד - Nucleotide

"אבן הבנייה" של הדנ"א והרנ"א. נוקלאוטידים מורכבים מבסיס חנקני, סוכר פחמני ופוספט, והרצף שהם יוצרים קובע אילו חלבונים ייווצרו - ומכאן, אילו תהליכים יתרחשו בתא. צירוף הנוקלאוטידים יוצר גן אחד, והצירוף של מספר גנים יחדיו יוצרים כרומוזום.
ס

סינרגיזם

שיתוף פעולה בין שתי תרופות שמביא לפעילות מוגברת שלהן, הגדולה מסכום ההשפעות של כל תרופה בנפרד.
פ

פלסמיד

מולקולת DNA, לרוב מעגלית, שנמצאת מחוץ לכרומוזום של יצורים פרוקריוטים. היא מכילה רצפים שמאפשרים את שכפולה בנפרד מכרומוזום היצור. לרוב מקודד לתכונות המקנות יתרון הישרדותי ליצור, כמו עמידות לאנטיביוטיקה.
צ

ציטוקינים

חלבונים המיוצרים בתאים מסוימים ומשפיעים על תפקודם או התנהגותם של תאים סמוכים. ציטוקינים המיוצרים בלימפוציטים נקראים לימפוקינים (lymphokines) או אינטרלויקינים (Interluekines). 
ש

שיבוט (Cloning)

יצירת עותקים זהים של מולקולת DNA או של יצורים (חד-תאיים או רב-תאיים) זהים מבחינה גנטית.
ת

תאי גזע (Stem cells)

תאים בלתי ממוינים שיכולים להתמיין למגוון סוגי תאים וכן ליצור תאי גזע אחרים.

תחל (Primer)

מקטע DNA או RNA קצר הדרוש כנקודת התחלה לאנזים DNA פולימראז בתהליך שכפול ה- DNA. לרוב מורכב התחל מ-20-17 נוקלאוטידים ומשלים לרצף באורך זה באחד מגדילי ה-DNA.