תרכיבים 2022

תרכיבים 2022

תרכיב השפעת - עד כמה הוא יעיל?

13 דצמבר, 2022 ניתוח נתונים שנעשה ע"י ה-CDC בארה"ב, מראה שחיסון השפעת של השנה שעברה הגן ב-36% מפני זן H3N2.
ניתוח ה- CDC של נתוני 2021-2022 מגלה שיעילות חיסון השפעת (VE) נגד זן H3N2 (שפעת A) לכל הגילאים הייתה 36%.
המחקר מתפרסם ב-Clinical Infectious Diseases.
חולים שנבדקו חיוביים ל-SARS-CoV-2 לא נכללו בהערכות VE.היעילות נגד H3N2 הייתה 36% בסך הכל בחולים בגילאי 50 ומטה. מידע נוסף

חצי מיליארד חיסוני פוליו חדשים כבר יושמו

5 דצמבר, 2022 כדי להתמודד טוב יותר עם הסיכון של נגיף פוליו מזן 2 החוזר לאלימות (cVDPV2), פותח תרכיב חדש המבוסס על זן יציב יותר גנטית. לאחרונה דווח ע"י הארגון העולמי לביעור מחלת הפוליו (GPEI) שכ-525 מיליון מנות של תרכיב חי פוליו חדש מזן 2 (novel oral polio vaccine type 2 = nOPV2) ניתנו כבר ב-25 מדינות שונות. המטרה היא לבלום את התפרצויות הפוליו שמקורן בזן התרכיב החי. מידע נוסף

תרכיב שפעת אוניברסלי - האם יש אופק?

Arevalo et al., Science 378, 899–904 | 25 November 2022 26 נובמבר, 2022 שנים מנסים מדענים לפתח תרכיב שפעת אוניברסלי. תרכיב שיחסן כנגד כל סוגי נגיפי השפעת. אותן קבוצות מחקר ניסו לאתר אנטיגן משותף ושמור שיעורר תגובה חיסונית שתצליח לנטרל כל נגיף שפעת. נסיונות אלה לא צלחו עד היום.
קבוצת חוקרים אמריקאים, פרסמה לאחרונה מחקר ב-Science בו פותח תרכיב שפעת המבוסס על 20 זני השפעת הידועים (18 מקבוצה A ו-2 מקבוצה B). לכל זן פותח תרכיב בטכנולוגיית mRNA, ליצירת תרכיב רב-ערכי, כזה המבוסס על אימונוגנים נפרדים מכל תתי הסוגים של נגיף השפעת.
החוקרים השתמשו באותה טכנולוגיית mRNA שהצליחה כל כך בפיתוח המהיר של כמה מהתרכיבים ל SARS-CoV-2, כדי לייצר תרכיב בעל פוטנציאל להגן מפני כל 20 זני נגיף השפעת. במחקר הוצגה הגנה בעכברים כנגד כל תת-הסוגים של נגיף השפעת כולל נגיפים שהיו שונים באופן משמעותי מהרצפים הכלולים בתרכיב. מידע נוסף

תרכיב אבעבועות רוח - סיפור הצלחה

23 אוקטובר, 2022 אבעבועות רוח (Chickenpox) היא מחלת ילדים שכיחה ביותר ומידבקת מאוד. המחלה נגרמת ע"י נגיף Varicella-zoster (נגיף הרפס) שלאחר המחלה הוא נשאר חבוי במערכת העצבים בגוף, ויכול לשפעל עצמו מאוחר יותר ולגרום למחלה הידועה כשלבקת חוגרת. מאז 1984, קיים בשימוש תרכיב כנגד המחלה (בארה"ב התרכיב אושר בשנת 1995). התרכיב פותח ע"י חוקר יפני בשם: Michiaki Takahashi. למעשה זהו התרכיב הראשון כנגד מחלה הנגרמת ע"י נגיף הרפס בבני אדם. התרכיב מיוצר ע"י חברת Merck ונקרא: Varivax. מידע נוסף

יפן: 2 מיליארד דולר לפיתוח תרכיבים כמוכנות למגיפות

Nature | Vol 610 | 6 October 2022 7 אוקטובר, 2022 התגובה של יפן להתפרצות מגיפת הקורונה, היתה לדעת מומחים איטית. בעקבות כך, החליטה הממשלה ביפן, להשקיע 2 מיליארד דולר במחקר בתחום התרכיבים, בכדי להבטיח מוכנות עתידית במקרה של מגיפות. המרכז האסטרטגי הביו-רפואי למחקר ופיתוח תרכיבים (SCARDA), יתמקד תחילה ב-8 פתוגנים, ביניהם: קורונה, אבעבועות קופים, דנגי וזיקה. המחקר יעסוק בפיתוח תרכיבים בטכנולוגיות שונות.
המטרה: יכולת תגובה בפיתוח תרכיב מתאים תוך 100 ימים מזיהוי פתוגן פוטנציאלי למגיפה. מידע נוסף

דאנגי: תרכיב חברת Takeda אושר לשימוש באינדונזיה

23 אוגוסט, 2022 חברת Takeda (יפן), מדווחת על אישור ראשון מחוץ לגבולות יפן (אינדונזיה), של תרכיב נגד מחלת הדאנגי - QDENGA.
התרכיב הוא 4-ערכי (כנגד זנים 1,2,3,4), חי מוחלש והוא מאושר לשימוש מגיל 6 ועד גיל 45 ללא קשר לחשיפה מוקדמת לנגיף הדאנגי או בצורך לבדיקה סרולוגית טרם חיסון. התרכיב מבוסס על "שלד" של נגיף דאנגי זן 2 מוחלש.
תכנית החיסונים מבוססת על 2 מתנים בפער של 3 חודשים.
דאנגי היא מחלה נגיפית (Flavivirus) המועברת ע"י יתושים. במחצית הראשונה של שנת 2022 דווחו באינדונזיה 63,000 מקרים של מחלת הדאנגי ו-קרוב ל-600 מקרי מוות. מידע נוסף

פוליו: מתרחקים מביעור המחלה?

16 אוגוסט, 2022 במהלך שנת 2022, דווחו 19 מקרים של פוליו מנגיף אלים, ו-223 מקרים בהם היה מעורב נגיף פוליו ממקור תרכיבי. המקרים ממקור תרכיבי דווחו ב- 15 מדינות, כאשר 93% מהם מוגדרים כ-cVDPV2.
ניטור שפכים בניו יורק זיהה את נגיף הפוליו, מה שמצביע על התפשטות מקומית נוספת לגילויים מאז חודש יוני ברוקלנד ואורנג'. הממצאים הראשונים נקשרו למקרה תחלואה של אדם ברוקלנד (לא מחוסן), בו נמצא מעורב נגיף פוליו, שמקורו תרכיב מזן 2 (נמצאה זהות בין תבדיד זה לבין תבדידים מירושלים וניו-יורק מחודש יוני 2022 ולאחרונה גם מלונדון). ממצאי הניטור של הנגיף בניו יורק, אינם קשורים גנטית לאירוע ברוקלנד. בדיקות רצף מצביעות על כך שהנגיף בשפכים של ניו יורק הוא נגיף פוליו שמקורו בחיסון. גורמים רשמיים מזהירים על ירידה בכיסוי החיסוני בקרב ילדי ניו יורק מאז 2019. מידע נוסף

אבעבועות קופים: במה בדיוק מדובר?

20 מאי, 2022 בימים האחרונים מדווחים מקרים של אבעבועות קופים בבני אדם במספר מדינות באירופה ובצפון אמריקה והיום מקרה ראשון גם בישראל. התפרצות אבעבועות הקופים הנוכחית דווחה לראשונה השנה בבריטניה ב-7 במאי בעקבות הגעתו של תושב בריטי מביקור בניגריה, שם המחלה אנדמית (האיש הגיע לניגריה ב- 20 באפריל ועזב אותה חזרה לבריטניה ב- 3 במאי. ב- 6 במאי הוא אובחן כחיובי באמצעות מבחן PCR). מאז אובחנו מקרים נוספים בבריטניה וגם מחוצה לה בפורטוגל, בלגיה, שבדיה, איטליה, ספרד, צרפת, אוסטרליה, קנדה וארצות הברית.
רוב המקרים אובחנו בגברים צעירים עיקרם הומוסקסואלים ולאיש מהם (מלבד המקרה הראשון בבריטניה) אין ברקע נסיעה לאזורים בהם המחלה ידועה כאנדמית.
ה-CDC האמריקאי מאמין שמספר המקרים בפועל מדווח בחסר מכיוון שקיימת מודעות נמוכה של רופאים למחלה. בשנת 2003 היתה בארה"ב התפרצות של המחלה, במהלכה נדבקו מעל 70 איש. רוב מקרי ההתפרצות ב-2003 היו קשורים ליבוא בעלי חיים מגאנה. מידע נוסף

תרכיב רקומביננטי נגד מחלת האבולה - נתוני יעילות

Emerging Infectious Diseases Vol 28, Number 6 - June 2022 11 מאי, 2022 מחקר המתבסס על איסוף נתונים רטרוספקטיבי מתפרסם בימים אלה ומנסה להעריך את יעילות התרכיב הרקומביננטי נגד מחלת האבולה בקרב חולים שנחשפו לנגיף על בסיס נתונים מעבדה מאובחנים. המחקר כלל חולים שאובחנו חיוביים והתקבלו במרכז לטיפול במחלת האבולה במזרח הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו במהלך השנים 2018–2020.
בסך הכל, 25% מהחולים שחוסנו לפני הופעת תסמיני המחלה מתו בהשוואה ל-63% מהחולים שלא חוסנו כלל. מטופלים מחוסנים דיווחו תסמינים פחותים, הזמן שחולים אלה הפרישו נגיף הצטמצם ומשך השהות של חולים אלה במרכז הרפואי היה קצר יותר. מידע נוסף

ארגון הבריאות העולמי תומך במתן מנת חיסון יחידה כנגד נגיף HPV

DOI:https://doi.org/10.1056/EVIDoa2100056 16 אפריל, 2022 קבוצת המומחים לחיסונים של ארגון הבריאות העולמי הודיעה כי מנה אחת של חיסון נגיף הפפילומה האנושי (HPV) - נמצאה יעילה מאוד במניעת הדבקה בזני 16 ו-18 של הנגיף, האחראיים ל-70% ממקרי סרטן צוואר הרחם. בשנת 2020, ארגון הבריאות העולמי הציב כיעד מתן החיסון ל-90% מהבנות בגילאי 15 שנים ברחבי העולם עד שנת 2030. כיום, היקף הבנות המחוסנות בשתי מנות ברחבי העולם עומד על 13% בלבד. בארגון מאמינים כי אפשרות מתן מנה יחידה של החיסון כנגד HPV עשויה להביא להשגת היעד הנ"ל בתוך פרק זמן קצר יותר. מידע נוסף

Moderna: אכזבה בדרך לתרכיב קורונה+שפעת משולב

3 אפריל, 2022 לפני כשנה, מודרנה הכריזה על כוונתה ליצר תרכיב קורונה משולב עם שפעת.
רעיון השילוב יש בו טעם מעשי (צמצום הזרקות) וטעם כלכלי (הגדלת נתח השוק מול מתחרים). טרם ייוצר תרכיב משולב יש ליצר תרכיב חד-ערכי נגד שפעת ומודרנה מפתחת תרכיב הנקרא mRNA-1010. בימים אלה פירסמה חברת מודרנה את התוצאות הראשונית של phase 2.
התרכיב נבדק מול תרכיב רשום ובשימוש Afluria. מידע נוסף

פוליו בישראל: סיכום אפידמיולוגי

1 אפריל, 2022 נכון ל-29 במרץ 2022, ישראל דיווחה על מקרה אחד של AFP (acute flaccid paralysis) שנגרם על ידי נגיף פוליו שמקורו בתרכיב cVDPV3. עוד שישה ילדים א-סימפטומטיים אובחנו שנדבקו בנגיף cVDPV3, ומקרה נוסף חשוד.
ב-6 במרץ דווח על המקרה הראשון בילדה בת קרוב לארבע בירושלים ובמקביל אובחן הנגיף גם בשפכים באזור ירושלים, מודיעין עילית, בית שמש וטבריה.
משרד הבריאות הכריז על תכנית חיסונים, לגילאי 3 חודשים ועד 17, לכיסוי האוכלוסייה הלא מחוסנת בסיכון. ארגון הבריאות העולמי הכניס את ישראל לרשימת המדינות בהן יש תחלואת פוליו.
נכון ל-30 במרץ חוסנו באזור ירושלים בלבד 18,197 ילדים. המקרים האחרונים של cVDPV3 דווחו מסומליה ב-2018. מידע נוסף

שימוש במינון חלקי של תרכיב בכדי למנוע מחסור ולצמצם עלויות

1 אפריל, 2022 לא פעם הרופאים הווטרינרים מואשמים בשימוש "לא מקצועי" בתרכיבים, כאשר הם מנסים לצמצם עלויות של תרכיבים שמחירם יקר ולהשתמש בחלקי מנה. כך במקרים של אנמיה מדבקת של תרנגולות, או גמבורו חי. אבל מסתבר שה"שיטה" מיושמת לא פעם ברפואת בני האדם, כדי להתמודד עם מחסור בתרכיבים ולעיתים אף כדי לצמצם עלויות.
בעבר דיווחנו על התנהלות כזו עם תרכיב מומת נגד מחלת הפוליו ועתה אנו נתקלים בדיווחים דומים עם תרכיב דלקת מוח יפנית - Japanese Encephalitis מחלה המועברת ע"י יתושים ונגרמת ע"י נגיף Flavi. מידע נוסף

החיסון לשפעת השנה היה ככל הנראה חסר ערך

12 מרץ, 2022 נתוני ה-CDC מראים שחיסון השפעת בעונת החורף האחרונה נמצא יעיל רק ב-16% נגד זן השפעת הדומיננטי בחורף הזה.
למרבה המזל, אירועי השפעת היו נמוכים בהרבה מהרגיל. תרכיב השפעת העונתי בחורף זה נמצא בהתאמה נמוכה במיוחד לזן השפעת הדומיננטי בחורף זה. נתונים אלה מדווחים ע"י ה-CDC האמריקאי. למרבה המזל, אירועי השפעת היו נמוכים בהרבה מהרגיל זו השנה השנייה ברציפות.
ההערכה היא שאמצעי המיגון שהציבור נקט כנגד נגיף הקורונה עזרו בהתמודדות עם מחלת השפעת. מידע נוסף

פוליו תרכיבי בישראל

6 מרץ, 2022 מקרה של פוליו (שיתוק ילדים) התגלה בילדה בת 3 שנים ו-9 חודשים בירושלים שלא חוסנה נגד מחלת הפוליו במסגרת חיסוני השגרה. מקור המחלה במקרה זה, מנגיף פוליו תרכיבי שעבר שינוי ועלול לגרום מחלה בקרב מי שאינו מחוסן. מדובר בהדבקה מנגיף תרכיב - circulating vaccine derived polioviruses type 3 (cVDPV3).
זן זה בודד מדגימות סביבתיות (ביוב) בישראל וברשות הפלשתינאית.
החל משנת 1989 ועד האירוע הנוכחי, לא דווח על מקרי פוליו בישראל.
מה זה cVDPV?
מדובר בנגיף תרכיב, שרכש חזרה את תכונות האלימות (חזרה לאלימות). התופעה הזו נפוצה באוכלוסיות שהכיסוי החיסוני נמוך. השכיח ביותר הוא cVDPV2 (בשנת 2020 דווחו 1079 מקרים, בשנת 2021 דווחו 620).
cVDPV3 הוא יחסית נדיר. הדיווח האחרון של מקרי פוליו מזן זה דווחו בשנת 2018 בסומליה. מידע נוסף

יוון: חובת חיסון קורונה לאוכלוסיה מעל גיל 60

18 ינואר, 2022 ביוון הוחלט לחייב את כלל האוכלויסה מעל גיל 60 להתחסן נגד קורונה.
מי שיסרב להתחסן צפוי לקנסות כספיים שיתחילו ב-50 יורו ולאחר מכן 100 יורו לכל חודש.
הכסף שיאסף מהקנסות יופנה לתמיכה בבתי החולים הממשלתיים. מידע נוסף

איטליה מתקרבת לחובת חיסון נגד קורונה

7 ינואר, 2022 בישיבה מיוחדת של ממשלת איטליה ב- 5 בינואר, נקבע שכל אדם מעל גיל 50 יחוייב להתחסן נגד קורונה.
מה- 15 בפברואר, כל אדם מעל גיל 50 יחוייב בהצגת תו ירוק בכניסה למקום עבודה.
חובת החיסון תחול על כל עובדי האוניברסיטאות ובתי הספר ללא הגבלת גיל. מידע נוסף