רפואה או הונאה?
אוקטובר 2018
בימים אלה מתפרסם שה-FDA (מינהל התרופות והמזון בארה"ב) אישר תרופה חדשה כנגד שפעת. שמה המסחרי: Xofluza והיא מכילה את המרכיב הפעיל, Baloxavir marboxil (היצרן: Roche). התרופה מותווית במתן חד פעמי ומחקרים הראו שהיא מקצרת את התסמינים הקליניים ב- 26.5 שעות בממוצע (יום אחד - התרגשתי!). אגב, בין התגובות הבלתי רצויות השכיחות ביותר: שלשול וברונכיטיס (כאן כבר פחות התרגשתי - אבל מה זה לעומת קיצור תסמיני שפעת ביום אחד?!). אגב, הנסיון הקליני נעשה מול פלסבו ומול קבוצה שקיבלה טמיפלו פעמיים ביום, משך 5 ימים.
נזכרתי בסקירה הרחבה שנעשתה בשנת 2014 על תרופת הטמיפלו (היצרן: Roche) ע"י הארגון הבלתי תלוי Cochrane, הנחשב לארגון אמין ומקצועי, שמטרת סקירותיו היא להעביר מידע מדוייק, אמיתי, מקצועי ובלתי תלוי. אתמצת בקצרה את עיקרי הסקירה:
בעיות בתכנון של רבים מהמחקרים שתמכו ביעילות התכשיר מערער את בטחוננו בתוצאות. נמצא שהשימוש בטמיפלו מקצר את משך תסמיני השפעת בפחות מיממה. בהתבסס על המסמכים הרגולטוריים (למעלה מ 160,000 עמודים - מסמכי הרישום), הגיעו מדעני קוקריין למסקנה שהיו בעיות משמעותיות בתכנון וזמינות המידע מהניסויים. עוד מסקירת קוקריין, השימוש בטמיפלו היה קשור בבחילה, הקאות, כאבי ראש, אירועים כליתיים ופסיכיאטריים.
בספרו של פרופ' PETER GØTZSCHE (רופא וחוקר דני):
Deadly Medicines and Organised Crime: How Big Pharma Has Corrupted Healthcare, הוא כותב:
"חברת Roche, ביצעה את מה שנראה בעיני כגניבה הגדולה ביותר בהיסטוריה, אך איש לא גרר אותה לבית המשפט. כהכנה למגיפת השפעת בשנת 2009 ממשלות אירופה וארה"ב הוציאו מיליארדי יורו/דולר ברכישת תכשיר הטמיפלו. חברת רוש השמיטה מפרסום את רוב הניסויים הקליניים שערכה וסרבה לשתף אותם עם חוקרים עצמאיים של ארגון קוקריין".
המועצה של מדינות האיחוד האירופי מתחה ביקורת על הממשלות במדינות האירופאיות, על ארגון הבריאות העולמי וסוכנויות האיחוד על פעולות שהובילו לבזבוז כספי גדול.
רפואה או הונאה?
נתי אלקין