שקיפות וניהול משברים
ספטמבר 2017
אף אחד אינו חסין מפני משבר הקשור לבטיחות המזון ומפני גלי ההדף הפוגעים ביצרנים ומשווקים שבנו מוניטין בעמל רב. מסיבות שונות הענף הצליח עד עתה להחזיק מעמד מעל פני המים בהפלגה שקטה, אך האירוע האחרון ב"יש מעוף" מלמד את כולנו שיש להיות מוכן. משבר - בין אם גדול או קטן - מאיים על העתיד המקצועי והכלכלי של החקלאי / משווק והבטחת אמון הצרכן היא קריטית בניהול הצלחה. המפתח להצלחה הוא להבטיח את אמון הצרכן, הספקים והרגולטור הרבה לפני שהמשבר מכה, ולקבל את ההחלטות הנכונות עוד טרם התהוותו.
יצירת אמון תאפשר לעבור סערה, במידה ותתרחש, ביתר יעילות ושקיפות תזכה את היצרן באמון הצרכן.
שקיפות אינה אופציה, אלא ציפייה בסיסית של הצרכן.
בשנים האחרונות הצרכנים סומכים פחות ופחות על ה"יצרן הגדול" כי הם מרגישים שחברות גדולות יעדיפו את הרווח על פני האינטרס הצרכני. כמו כן, כאשר מדובר במשבר בטיחות במזון, ככל שהחברה גדולה יותר כך גדול המשבר מול הצרכן - ראה אירוע קורנפלקס-תלמה. ממצא של סלמונלה שאינה נחשבת לאלימה במיוחד, וללא כל אירוע בבני אדם, הוביל למשבר ענק. זאת לעומת אירועי סלמונלה מוכחים בבני אדם ועשרות משקי הטלה חיוביים לחיידקי סלמונלה אלימים, שזכו לסיקור שולי בתקשורת.
זו הגישה של "גדול - זה רע".
לצרכן חשוב לראות פעולות הקשורות לבטיחות המזון מצד היצרן - יש חשיבות גדולה להצגת פעולות אלו באמצעות סרטונים, אתרי אינטרנט, מצגות, פרסומים המציגים בפני הצרכן את רכיבי המוצר, מי מייצר אותו וכיצד הוא משפיע על בריאותו.
אם אנו רוצים לזכות באמון הצרכן אנו צריכים להראות לו מה אנו עושים ואיך אנו עושים זאת. הצרכן רוצה לדעת שאנו מקיימים את הערכים שלו כאשר מדובר במזון בטוח, ברווחת בעלי החיים ובאיכות הסביבה.
למרות שמערכת המזון שלנו מעולם לא היתה בטוחה יותר, הציפייה לגבי מזון בטוח והצורך במידע אמין ונגיש גדלים.
הצרכנים לא רק מצפים לשקיפות, הם ראויים לה. האמון הנובע ממחויבות מתמשכת לשקיפות יספק לחקלאים ולחברות המזון את הבסיס להמשך ההצלחה בזמנים של שקט ובזמני משבר.
נתי אלקין