כך לא מתמודדים מול נגיף אלים
יולי 2024
משרד החקלאות של אוקלהומה, ארה"ב מדווחת שדגימות שנאספו ממשק בקר לחלב בחודש אפריל, נבדקו לאחרונה ונמצאו חיוביות לנגיף שפעת העופות H5N1. מה גרם להעביר את הדגימות לבדיקה? ככל הנראה תכנית הפיצויים של משרד החקלאות האמריקאי למשקים שנפגעו וניזוקו מנגיף שפעת העופות H5N1. משרד החקלאות של אוקלהומה בדיווח הרשמי, מוסר שהם המדינה ה-13 בארה"ב שמדווחת על אירועי שפעת עופות בעדרי חלב בתחומה, בפועל מקומם ברשימה נמוך יותר (הדגימות נלקחו ב-19 באפריל! במועד זה היו רק 8 מדינות שדיווחו על המחלה בעדרי חלב בתחומן). תהליכי הדבקה מתמשכת בין יונקים, מגבירים את הסיכון שהנגיף יגביר את יעילותו להדביק בני אדם ויתכן אפילו את יכולתו לעבור מאדם לאדם. למרות שההסתברות לכך עדיין מוערכת כנמוכה, הסיכון בתנאים אלה הולכים וגדלים ואינם מבוטלים ולכן מחייבים תשומת לב מוגברת. המצב מדגיש את החשיבות בשיתוף פעולה יעיל בין מגזרים הפועלים בבריאות בעלי חיים ובריאות האדם.
כרגע, לא נראה שארה"ב מצליחה להשתלט על אירועי שפעת העופות בעדרי החלב. היקף הבדיקות במדינות רבות בארה"ב, מצביע על מדיניות "אל תבדוק, לא תמצא". ברור לכולנו שהנוכחות המתמשכת של הנגיף בציפורי בר תקשה על המאמצים לשלוט בהתפשטות נגיף ה- H5N1 בחיות המשק והבית, אבל אין ספק שהמדיניות הקיימת היום אינה מובילה לשום מקום.
נגיפים עוברים תהליכי אבולוציה. זני הנגיף המתפתחים מתאימים עצמם טוב יותר לסביבה הרלוונטית ובכך מתאפשר להם להתפשט הלאה ביעילות גבוהה יותר ולהפוך דומיננטים על חשבון תת-זנים אחרים. נראה שהרקמה בה מתמקד נגיף שפעת העופות H5N1 בפרות חולבות היא העטין. טמפרטורת הגוף של פרות גבוהה מזו של בני אדם (סביב 39 מעלות צלזיוס). בכך, לפחות ברמה התיאורטית ההסתגלות אינה מקנה יתרון להדבקה באדם. מאידך, בלוטות החלב ברקמת העטין מאופיינות בקולטנים לנגיף שפעת עופות ונגיפי שפעת של בני אדם נושא שיכול להקנות יתרון הסתגלותי של נגיף זה לבני אדם. ההגדרה שהסיכון להדבקת בני אדם הוא עדיין נמוך נכונה, אך סיכון זה גובר בעקבות אירועי שפעת העופות בחולבות.
כאשר בוחנים את ההתנהלות בארה"ב מול נגיף אלים הגורם לנזק כבד לענף העופות והבקר, אנחנו יכולים להסתכל בשביעות רצון, על התנהלות השו"ט בישראל לאורך שנים בהתמודדות מול נגיף שפעת העופות האלים.
נתי אלקין