שפעת עופות - משחק ברולטה?
מאי 2024
שפעת העופות בהתפרצות הנוכחית, פוגעת באופן נרחב בעופות מסחריים, עופות בר ואפילו יונקים מבלי להשפיע עד כה באופן מהותי על בני האדם. אבל בשבועות האחרונים, הנגיף אובחן בפרות חולבות בארה"ב. כרגע מדובר על לפחות 34 עדרי חלב ב- 9 מדינות שונות בארה"ב. אדם אחד בלבד נדבק, בעקבות מגע עם פרות חולות. עם זאת הנגיף, H5N1, עלול להתפשט באופן נרחב יותר באוכלוסיה האנושית. התגובה של מערכות הבריאות בארה"ב לאירוע שהחל בתחילת 2022 והתפשט למימדים נרחבים מדאיגה, מדאיגה מאד.
מישהו להערכתינו משחק ברולטה. החשש ממגיפת שפעת שמקורה בנגיף שפעת עופות נמשך כבר שנים רבות. כבר מתחילת שנות ה-2000, כאשר הנגיף החל להתפשט באופן נרחב בדרום מזרח אסיה חששו ממגיפה, אך למזלנו היא לא התרחשה. אבל, מה שמתרחש בשנתיים האחרונות הוא סימן שאמור להדאיג מאד. הנגיף מאובחן באוכלוסיות יונקים (חורפנים, יונקים ימיים, בקר לחלב), עם סימנים ברורים להעברה של הנגיף ביניהם. כיצד הנגיף עובר בין הפרות? אחת ההערכות היא שההעברה התבצעה דרך מכונות החליבה, אבל היו גם בידודי נגיף מרקמת ריאה של פרות חולות, אז האם יתכן שיש גם העברה נשימתית/טיפתית?
המדענים מנסים לתת תשובות למגוון השאלות, ועם כל הכבוד וההערכה, איני בטוח שההסברים שהם עצמם נותנים היום, יהיו אלה שהם עצמם יתנו בעוד חודשים קדימה.
כרגע ההערכות של מערכות הבריאות הן, שהסיכון לבני האדם הוא נמוך, אבל, זה עשוי להישתנות ולהישתנות מהר מאד. ואז תישאל השאלה, שתיוותר באוויר, האם המערכות הווטרינריות הגיבו נכון שמנעו שימוש מבוקר בתרכיבים כדי לצמצם את ההתפשטות והאבולוציה של נגיף שפעת העופות? יעבור הנגיף באופן נרחב לבני האדם או לא, הכשלון של המערכת הווטרינרית בארה"ב הוא ברור. חוסר יכולת להשתלט על הנגיף בטווח זמן של למעלה משנתיים, עם היקף נזק בלתי יתואר לבעלי חיים מבוייתים ובר, הוא ללא ספק תעודת עניות. כל זה קורה כרגע בארה"ב, מדינה המובילה במדע, ברפואה ובמחקר – לא במדינת עולם שלישי!
נתי אלקין