הגיעה העת לשנות גישה
מרץ 2023
מאז 2020 גוברים הדיווחים העולמיים על אירועי שפעת עופות בעולם מהזן האלים H5N1. מקרים דווחו כמעט מכל אזור בעולם, מלבד אוסטרליה ואנטרקטיקה. מדובר בהתפשטות חסרת תקדים הגורמת לנזקים כלכליים כבדים לתעשיית העופות ומהווה איום על בריאות הציבור והמערך האקולוגי של בעלי חיים. בשנה האחרונה גוברים גם הדיווחים על יונקים שנדבקו בנגיף והחשש ממעבר הנגיף לאדם הופך מהותי.
כיום, מספר מדינות מחסנות עופות כנגד נגיף שפעת העופות. אחרות שוקלות שילוב חיסון כדי לסייע בשליטה על המחלה. למרות שתרכיבים קיימים יעילים במניעת המחלה או צמצום נזקיה, הרי שעופות מחוסנים יכולים עדיין להידבק ולהפיץ את הנגיף. סין מחסנת עופות נגד נגיפי שפעת מקבוצה H5 ו- H7 מאז 2017 (חיסון חובה) והתוצאות טובות מאד. גם מקסיקו ששנים מחסנת נגד זני שפעת עופות אלימים, החליטה לשלב את זן ה- H5N1 בתכניות החיסון של עופות. אירופה וארה"ב החלו לבחון תרכיבים שונים במטרה לשלבם בתכניות המניעה של עופות.
שילוב ניטור קפדני לצד תכניות חיסון נדרש במטרה לאתר הפצה של הנגיף, ומעקב אחר מוטציות אפשריות בעקבות הלחץ הסלקטיבי הצפוי.
המשך המתה נרחבת של עופות כאמצעי היחיד להשתלטות על המחלה, אינו הגיוני בהיקפים ובנפיצות המחלה הקיימת היום. מדובר בגישה לא ראויה בהיבטים של רווחת בעלי החיים, כאשר במקביל נגרמת פגיעה קשה להספקת המזון לבני אדם. השיטה של אי-שימוש בתרכיבים במניעת מחלת שפעת העופות נכשלה כמעט בכל מקום ובוודאי שבמבט עולמי. בעידן של טכנולוגיות מתקדמות בתחום ייצור התרכיבים, הגיעה העת לבחון שינויים באסטרטגיית המניעה הכלל עולמית בכדי ליצור שליטה באיום שנקרא שפעת העופות.
נתי אלקין