תרכיב Infarix Hexa ותמותה פתאומית של תינוקות
באוקטובר 2000, אושרו לשיווק באיחוד המשותף שני תרכיבים המכילים 6 מרכיבים אנטיגנים שונים:
diphtheria, tetanus, acellular pertussis, hepatitis B, inactivated poliomyelitis and Haemophilus influenza type B
1. תרכיב Infanrix hexa של חברת GSK.
2. תרכיב Hexavac של חברת סאנופי-פסטר.
לאחר אישור התרכיבים, הופיעו דיווחים על תמותה בלתי צפויה של תינוקות בצמוד לחיסונם. בשנת 2005, פורסם דו"ח מפורט ע"י (Kries et al. (1, בו הם ביצעו השוואה של תמותת תינוקות לאחר חיסון מול תמותה מקרית. החוקרים מצאו ששיעור התמותה בתינוקות יומיים מחיסון בתרכיב Hexavac היה גבוה בקרב ילדים שחוסנו בשנה השנייה לחייהם. אלה לא היו פני הדברים עם תרכיב Infarix Hexa.
מסקנת החוקרים היתה לקשר בין התרכיב Hexavac לתמותה בתינוקות:
Conclusion: These findings based on spontaneous reporting do not prove a causal relationship between vaccination and sudden unexpected deaths. However, they constitute a signal for one of the two hexavalent vaccines which should prompt intensified surveillance for unexpected deaths after vaccination.
בעקבות ממצאים אלה, ביקשה חברת סאנופי-פסטר, בעלת הרישום, להפסיק את רישום התרכיב. חברת GSK המשיכה לשווק את התרכיב מתוצרתה.
חברות התרכיבים מחוייבות לדיווח תקופתי מעודכן בנתוני בטיחות – Periodic Safety Update Reports -PSURs.
בעקבות דיון משפטי באיטליה, נחשפו דו"חות החברה מס' 15 ו-16 (דיווחים רלוונטים לשנים 2009-2011. EMA, העבירה את דו"ח PSUR 19 (הכולל את דו"חות PSUR 17-19) לחוות דעתו של Jacob Puliyel (מנהל מחלקת הילדים בביה"ח סנט סטפאנס- דלהי, הודו) לשם ביצוע דו"ח עבור הפרלמנט האירופאי. חוות הדעת של ד"ר Jacob Puliyel, התפרסמה כבר בשנת 2017 באינטרנט ולאחרונה בכתב העת המדעי: Indian Journal of Medical Ethics.
ניתוח הנתונים של PSUR 15 מצביע על מקבצי תמותה צמודים למועד החיסון, הפוחתים ככל שמתרחקים ממועד זה. נתוני PSUR 16 הצביעו על מגמה דומה.
תשובת חברת GSK התמקדה בהסבר שהנטייה היא לדווח על אירועים במידה והם צמודים למועד החיסון ופחות כאשר מתרחקים ממועד זה. החברה התחייבה לעקוב ולדווח לגבי כל עליה בסיכון, אך על פי הדו"ח של Jacob Puliyel לא עשתה כן. נתוני דו"ח PSUR 19 (הכוללים את דוחות 17-19), לא מצאו כל חריגה בשיעורי התמותה בקרב מחוסנים בהשוואה לתמותה צפויה. אבל, על פי מחבר הדו"ח, חלק מהמידע בדיווח PSUR 19 מופיע בפרוט חסר וקיימת אי-התאמה בנתונים בהשוואה לדו"ח PSUR 16. מחבר הדו"ח מעלה תמיהה לגבי חוסר התאמה זה וקובע שחברת GSK היתה חייבת לדווח לרשויות על העליה בסיכון לתמותת תינוקות בצמוד לחיסון. המחבר מוסיף, שחוות דעתו, אינה באה לבחון האם "עודף" התמותה לאחר חיסון "מוצדק" מול החיים שניצלו בעקבות החיסון. לדבריו על פי האתיקה, התוצאה הסופית אינה יכולה להצדיק את האמצעים. המחבר חותם בקביעה שהנתונים מצביעים על קשר אפשרי בין החיסון לתמותה המוגברת של תינוקות וחוזר על השמטת הנתונים בין שני הדו"חות של חברת GSK.
1. von Kries R, Toschke AM, strassburger K, Kundi M, Kalies H, Nennstiel U, Jorch G, Rosenbauer J, Giani G. sudden and unexpected deaths after the administration of hexavalent vaccines (diphtheria, tetanus, pertussis, poliomyelitis, hepatitis B, Haemophilus influenzae type b): is there a signal? Eur J Pediatr. 2005 Feb;164(2):61–9. Epub 2004 Dec 16.