הרעלת סולפא בפרגיות כבדות - דיווח מקרה
הרעלת סולפא בעופות אינה חידוש לבעלי הנסיון בענף, ובכל זאת לאלה שלא נתקלו באירועים מסוג זה דיווח המקרה המתפרסם בימים אלה ב- Av Dis הוא נורת אזהרה ולאחרים תזכורת לסיכונים שבטיפול לא נכון ומבוקר בתכשירי סולפא.
עיקרי האירוע: להקת פרגיות כבדות, המונה 50,000 עופות בגיל 28 יום.
בעקבות עליה בשיעור התמותה היומית הובאו 11 עופות מתים לבדיקת מעבדה.
ממצאי נתיחה: 3 עופות עם דלקת קרום הלב והכבד (P+P), 2 עופות עם אפיקרדיטיס (השכבה החיצונית של רקמת הלב), 1 עם דלקת צפק (פריטוניטיס), 1 עם ד. שקיקי אוויר, 1 עם צלוליטיס, 1 עם התפשלות מעיים, 2 עם דלקת מעי עוור coccidial typhlitis כתוצאה מא. טנלה.
ההחלטה של הצוות הרפואי במעבדה היתה להתוות טיפול בתכשיר סולפא, אך היות ומסחרית לא היתה זמינות לתכשיר המבוסס על sulfadimethoxine ניתן טיפול בתכשיר המבוסס על sulfaquinoxaline. התבנית הטיפולית היתה זו המומלצת בתווית ו"נהוגה" בפטמים בעיקר: 2 ימי טיפול, 3 ימי הפסקה ו-2 ימי טיפול נוספים במינון מופחת (המלצות על פי התווית; לא נמצאו חריגו במינון שעמד בממוצע על 60.7 מ"ג/ק"ג/יום). הגבלת המזון בלהקה החלה בגיל 26 יום (3 ימים לפני תחילת הטיפול).
בגיל 47 יום, 11 ימים מסיום הטיפול הובאו עופות לבדיקת מעבדה בעקבות עליה חדה בתמותה עם סימנים המחשידים להרעלת סולפא (בפועל העליה החדה בתמותה נרשמה כבר 9 ימים מסיום הטיפול).
הדיווח המחקרי מפרט את הלקויות שנמצאו, ממצאים היסטולוגים, בדיקות דם ועוד.
הערות: אין בדיווח נתונים על מראה קליני של הלהקה ומן הסתם ניתן להניח שלא היה ביקור במשק לפני הטיפול, במהלכו או בסיומו (מדובר בלהקת רביה כבדה ולכן נמנעים בד"כ מלהיכנס ללהקה עד כמה שניתן).
הדיווח על התמותה היומית לפני הטיפול חסר. אך על פי הדיווח מתחילת הטיפול, ניתן להעריך ששיעור התמותה במועד תחילת הטיפול היה נמוך מאד.
אין נתוני מעבדה לגבי חיידקים שבודדו מהעופות ובהתאם גם לא נתוני רגישות. מידע שהיה יכול לסייע בקבלת החלטות עוד במהלך הטיפול. אין מעקב תמותה במהלך הטיפול ובצמוד לסיומו. למרות הדיווח על עלייה בתמותה 11 יום מסיום הטיפול, על פי גרף התמותה ניתן להבחין בעליה חריגה בשיעור התמותה היומית כבר 3 ימים מסיום הטיפול ובכל מקרה בסיום הטיפול שיעור התמותה לא ירד.
מופע של תמותה כתוצאה מהרעלת סולפא, ימים מסיום הטיפול הוא אופייני. התמותה גם נמשכת זמן ממושך למרות שהטיפול בסולפא הופסק מזמן (באירוע הנוכחי כשבועיים של תמותה). הדיווח חשוב בהבנת הצורך שיש בזמינות תרופות נדרשות לטיפול נכון ומקצועי בענף העופות.
מסקנת החוקרים בסוף הדיווח היא שטיפול בסולפא בתרנגולות (בשלוחות השונות), חייב להעשות בזהירות רבה.
|
|