מדוע מגיפת שפעת העופות הזו שונה?
מדענים טוענים כי שפעת העופות כפי שמופיעה בשנים האחרונות דורשת תגובה דחופה ומתואמת.
מחקר בהנחיית University of Maryland עוקב אחר הגעת והתפשטות נגיף שפעת העופות H5N1, שקוטלת עופות בר, מתפשטת במשקים מסחריים וגורמת לנזקים כלכליים כבדים. צוות חוקרים בהובלת אוניברסיטת מרילנד, עקב אחר התפשטות הנגיף בצפון אמריקה במטרה לקבוע במה שונה אירוע זה משנים קודמות. צוות החוקרים מצא שהנגיף עבר ממגמה עונתית להדבקה לאורך כל השנה, דבר המעיד על מגמות מסוכנות. מסקנת החוקרים היא שיש לקדם תיאום בקנה מידה לאומי וחשש להתפשטות אנדמית של הנגיף בארה"ב.
המאמר פורסם ב-19 באפריל 2023 בכתב העת Conservation Biology.
מסקנות הצוות מבוססות על ניתוח של חמישה מקורות נתונים שונים המספקים מידע על שכיחות של שפעת עופות פתוגנית ביותר בציפורי בר ועופות, תוך התמקדות בארה"ב ובקנדה וכן על מסד נתונים עולמי מ-2014 ועד תחילת 2023. הנתונים מציגים את התקדמות של נגיף ה- H5N1 מאירו-אסיה לארה"ב שם הוא תועד לראשונה בסוף 2021. בניגוד לאירוע בשנת 2015 (H5N8) בצפון אמריקה, הפעם האירוע מערב ציפורי בר בהיקף נרחב ומקשה על עצירת התפשטות הנגיף. האירוע הנוכחי מציג השפעות דרמטיות על דורסים, עופות ים, ועופות מקומיים. על פי החוקרים מדובר בתרחיש הגרוע מכל. הנתונים גם חושפים מעבר ממחלה עונתית למחלה לאורך כל עונות השנה.
למרות שהכרזה על מחלה אנדמית היא מורכבת, מחברי המחקר מעריכים כי ארה"ב תפעל ככל הנראה על פי דפוסים שיתקבלו באירופה, שם נוטים להתייחס למחלת שפעת העופות כמחלה אנדמית ולא כאל מחלה שניתן למגר.
צוות המחקר ממליץ על גישת ניהול המבוססת על שיטה הנקראת Structured Decision-Making, העוקבת אחר תהליך ספציפי של זיהוי והכנסת אנשים רלוונטיים בעלי עניין, מומחיות או עניין בסוגיה. התמודדות דומה למגיפה אנושית.
|
|