שפעת עופות בפטמים, סף לאבחון מוקדם
לצורך שליטה מוצלחת בהתפשטות נגיף שפעת העופות (HPAIV), זיהוי מוקדם הוא תנאי ומפתח חשוב בהתמודדות עם המחלה. החקלאי, הוא הראשון להיחשף לשינויים כלשהם בהתנהגות הלהקה ולדווח על חשד.
במחקר חדש של צוות חוקרים מהולנד נאספו נתונים מהתפרצויות של שפעת עופות (H5N1, H5N8) בחוות פיטום. נתונים אלה (תמותה יומית, צריכת מזון ומים) נותחו כדי לתת כלים מתאימים לדיווח מוקדם על חשד לשפעת עופות במשק.
החוקרים מדווחים שהסימנים הקלינים השכיחים ביותר היו עליה חדה בשיעור התמותה, ציאנוזיס של הדלדלים, רגליים ודלקת דמית של לחמית העין. ניתוח נתוני התמותה מצביע שתמותה יומית גבוהה מ-0.17% היא סף יעיל לדיווח על חשד לשפעת עופות אלימה. החוקרים לא מצאו סף אמין בכל הקשור לצריכת תערובת ומים.
המחקר מסכם תצפיות קליניות שנעשו ב- 8 חוות פיטום שנפגעו מנגיף שפעת עופות אלים H5N1 או H5N8, כאשר המטרה היא לאתר ספי דיווח מתאימים.
הנסיון מראה ששיעור להקות הפטם שנפגע מהמחלה נמוך. השכיחות הנמוכה של המחלה בפטמים בהשוואה לשלוחות אחרות, יכולה להיות קשורה למשך הגידול הקצר (תקופה קצרה מגבילה את החשיפה הפוטנציאלית). יתרה מכך, פטמים במבנים מבוקרים נדרשים למינימום איוורור בשבועיים-שלוש הראשונים (עיקר הדיווחים על אירועי שפעת עופות בפטמים הן לקראת שיווק) ובכך קטן הסיכון להחדרת הנגיף למבנים אלה.
דיווח חריג הוא זה מ- Veneto איטליה, אזור צפוף בעופות (1). חוות הודו וחוות פטם היו מיני העופות שנפגעו ביותר. פעילויות ניטור מיוחדות של דיגום פטמים מתים במהלך הגידול מצאו להקות חיוביות בהעדר תמותה מוגברת ו/או סימנים קליניים. רוב להקות הפטם הנגועות זוהו ממש לפני משלוח למשחטה. היעדר סימנים קלינים בלהקות חיוביות שנצפו באיטליה יכול להיות תוצאה של גילוי מוקדם לפני שהחלה העליה בתמותה (עם הגילוי הלהקות הושמדו).
מנתוני המחקר ההולנדי, ניתן לקבוע כי תמותה יומית גבוהה מ-0.17% תוביל לזיהוי מוקדם. החוקרים רואים בסף זה אינדיקטור חשוב לאבחון מוקדם עד 5 ימים מוקדם מהמקובל. בנוסף קובעים החוקרים שקצב ההדבקה בפטמים נע בין β בין 1.1 ל-2.0 ליום. לנגיפי שפעת H5N1, H5N8, לעומת להקות הטלה שם קצב ההדבקה מוערך ב β > 4.4 ליום. כתוצאה מכך העליה היומית בשיעור התמותה תהיה נמוכה יותר בפטמים בהשוואה למטילות. החוקרים מסייגים ממצאים אלה בכך שהוא מתבסס על מספר להקות מצומצם יחסית.
1. Gobbo F, Zanardello C, Bottinelli M, Budai J, Bruno F, De Nardi R, Patregnani T, Catania S, Terregino C. Silent Infection of Highly Pathogenic Avian Influenza Virus (H5N1) Clade 2.3.4.4b in a Commercial Chicken Broiler Flock in Italy. Viruses. 2022 Jul 22;14(8):1600. doi: 10.3390/v14081600. PMID: 35893671; PMCID: PMC9329940.
![]() |
![]() |