האם נדרש לבצע חיטוי בין מדגר למדגר?
כדי לשמור על בטיחות המזון ובריאות הלהקות אנו מקיימים נהלים של בטיחות ביולוגית בשלוחות השונות.
יצרני שלוחת הפטם נוהגים לנקות ולחטא בין מדגר למדגר.
בקנדה הנקיון נדרש בין מדגר למדגר כאשר חיטוי יש לבצע לפחות פעם בשנה. למרות זאת, מגדלים רבים נוהגים לבצע חיטוי מלא בין מדגר למדגר.
מחקר חדש מנסה לבחון מהן ההשפעות של משטרי חיטוי אלה על אוכלוסיית הפתוגנים והמיקרוביוטה של המעי. במחקר המתפרסם ע"י קבוצת חוקרים מאוניברסיטת אלברטה בקנדה, נבחנו ההשפעות של תכניות ניקוי וחיטוי ב-4 מחזורי ייצור בניסויי הצלבה בשבע חוות גידול פטם מסחריות.
משקל הגוף ושיעור התמותה במשך 30 יום לא נבדלו בין הקבוצות שגדלו לאחר ניקוי ושטיפה בלבד בהשוואה לחוות שעברו גם חיטוי. לומת זאת, לנקיון ושטיפת המבנים בלבד היתה השפעה צנועה אך משמעותית על אוכלוסיית המיקרוביוטה של המעי עם הפחתה ניכרת בנוכחות החיידק הזואונוטי C. jejuni.
תוצאות המחקר מצביעות על כך, שנקיון ושטיפה (ללא חיטוי) עשויים לתרום לפעילות מוגברת של אוכלוסיית חיידקי המעיים והפחתת הנגיעות של החיידק הזואונוטי C. jejuni בשלוחת הפטם, בהשוואה למשקים שעברו חיטוי (כמובן בהיעדר אתגר/סיכון תחלואה אחר).
על פי המחקר, מתברר שחיטוי אינטנסיבי בין מדגר למדגר, בהיעדר סיכון של גורם תחלואה ספציפי במשק (כמו תחלואה במדגר קודם), אינו תורם ואפילו פוגע בהתפתחות אוכלוסיית חיידקי מעיים חיובית, כך שפרקטיקה של ניקוי ושטיפה בלבד, צפויים לתרום באופן חיובי בעיכוב התיישבותם של אוכלוסיות פתוגניות במעי העוף ולצמצם אף עלויות עבודה.