תכניות חיסון מעודכנות ע"י השירותים הווטרינרים
השירותים הווטרינרים פירסמו היום תכניות חיסון מעודכנות לשלוחות השונות. התכניות יכנסו לתוקף ב- 1 באוגוסט 2022.
שינוי מהותי לגבי תכניות החיסון הוא הפרדה בין חיסונים המחוייבים ע"י השו"ט לבין חיסונים שהם בגדר המלצה.
לגבי ההמלצות אין פירוט מועדים, דרכי חיסון ו/או מספר יישומים אלא מפורטת המחלה וההמלצה הכללית לחסן כנגדה.
לשינוי זה יש משמעות מיידית מול קרן נזקי טבע, אשר פוליסת הביטוח מבוססת על המלצות השו"ט, שהיו עד היום מפורטות. משמעות נוספת היא בנושא התחשיב של המרכז החקלאי שהיה מבוסס עד היום על התכנית הבסיסית של השו"ט.
תכנית החיסונים בשלוחת הפטם:
הושמטה האפשרות של מתן ניוקסל במי השתייה בגיל 12 יום. שינוי זה אולי נראה שולי, אך הוא מהותי במשמעויות המקצועיות, היות ויעילות חיסון הניוקסל במי השתייה היא נמוכה ביותר.
לגבי חיסון הגמבורו, קיימת הערה "גמבורו חי יש להפריד 3 ימים מחיסונים חיים אחרים". לא ברור הבסיס המקצועי להמלצה זו. הפרעה (Interference) בין חיסון גמבורו לחיסון ניוקסל לא דווחה למיטב ידיעתינו בתרנגולות. קיים מאמר, שלגבי איכותו לא נעיד, שפורסם באפריקה ומצא הפרעה כזו בפניניות (1). במידה וקיימת הפרעה ברמה האימונולוגית, הרי שהפרדה של 3 ימים ביישום לא תשנה דבר. מחקרים שנעשו בנושא זה בפטמים לא מצאו כל הפרעה (2). דווקא לשילוב בין תרכיב ניוקסל חי לברונכיטיס מדבקת קיים בסיס מדעי/מחקרי הטוען ל"הפרעה" (3). לדעתנו אין כל בעיה מקצועית ביישום תרכיב גמבורו במי השתייה עם כל תרכיב אחר. להוראה כזו יכולה להיות בעיה מהותית ביותר בכל הקשור לתרכיבים רקומביננטים.
תכנית החיסונים ברבייה כבדה וקלה:
תכנית חיסוני הניוקסל המומת בלהקות הרבייה הכבדה והקלה, הצטמצמו לשניים בלבד. אחד בגיל שבועיים והשני לקראת הכניסה להטלה. בהתבסס על התרכיבים הקיימים היום ומול אירועי הניוקסל בלהקות הרבייה הכבדה (האחרון רק לפני מספר ימים ברם און), נראה שמדובר בתכנית "מצומצמת" מאד.
לגבי חיסון הסלמונלה אינפנטיס, נרשמה הערה: "בהתאם למצב התחלואה בבני אדם, יתכנו שינויים בסוג התרכיב". הירידה החדה באירעות סלמונלה אינפנטיס בבני אדם ובלהקות הרבייה, מול עלייה חדה באירעות סלמונלה וירג'יניה/מינכן יתכן ותוביל לשינוי מדיניות.
1. El-Yuguda AD, Wachida N, Baba SS. Interference of infectious bursal diseases (IBD) virus and vaccine with the immune responses of Guinea fowls to newcastle disease Lasota vaccination. African Journal of Biomedical Research. 2007;10(2).
2. Okwor EC, Eze DC, Anyanwu MU, Okpe CB, Eze PC. Effects of mixed vaccinations against newcastle disease and infectious bursal disease on immune response, feed consumption and weight gain in broilers.
3. Montgomery RD, Maslin WR, Boyle CR. Effects of Newcastle disease vaccines and Newcastle disease/infectious bronchitis combination vaccines on the head-associated lymphoid tissues of the chicken. Avian Diseases. 1997 Apr 1:399-406.
![]() |
![]() |
![]() |