מחקר: זני הקמפילובקטר מחליפים ביניהם חומר גנטי
חיידק הקמפילובקטר הינו מזהם שכיח בבשר עוף. מחקר חדש מצא ששניים מהזנים הנפוצים של חיידק זה מחליפים ביניהם חומר גנטי.
על פי החוקרים תכונה זו יכולה להוביל לזנים עמידים ואלימים יותר. חיידק הקמפילובקטר מתפשט בעיקר באמצעות צריכה של מוצרי מזון מזוהמים. בבני אדם חיידק זה גורם לתסמינים הקשורים לרוב להרעלת מזון, כמו שלשולים, וחום. עם זאת, זיהומי קמפילובקטר מהווים גם אחד הגורמים המעורבים בתסמונת גיליאן-בארה (תופעה אוטואימונית הפוגעת במערכת העצבים ההיקפית). בשר עוף ידוע כמקור הדבקה עיקרי.
שני זני קמפילובקטר נחשבים לבולטים:
C. coli ו- C. jejuni.
C. jejuni גורם לקרוב ל- 90% מזיהומי קמפילובקטר בבני אדם, אך זן זה נוטה פחות לשאת גנים המקודדים לעמידות לתכשירים אנטי-מיקרוביאלים. זן ה- C. coli הוא בעל סיכוי כפול להכיל גנים המקודדים לעמידות אך נחשב לפתוגן פחות דומיננטי בבני אדם. שני הזנים מופיעים בעופות. במחקר מדווחים החוקרים על גמישות גנומית המאפשרת החלפת חומר גנטי בין הזנים. תהליכים אלה יכולים להוביל לחיידקי C. jejuni עם עמידות מרובה לתכשירים אנטי-מיקרוביאלים ולחיידקי C. coli עם מאפייני אלימות מוגברת.
החוקרים ביצעו מעקב למאפייני הקמפילובקטר בעופות בצפון קרולינה ומצאו שמגמות אלה אכן מופיעות בתבדידים משנת 2019 בהשוואה לאלה משנת 2018.
חיידק הקמפילובקטר הוא הגורם המוביל ברחבי העולם לתחלואה שמקורה במזון, כאשר מציאות זו קיימת גם בישראל ואינה זוכה להתייחסות מקצועית מעמיקה דיה מהגורמים הנדרשים לשמור על בריאות הציבור.